Thursday, March 15, 2012

How to cook Lamb Bistik (Singapore Style)



Bahan- bahan ditumis

5 biji bunga lawang
2 batang kulit kayu manis sederhana besar
4-5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih

Bahan-bahan di kisar

2 biji bawang benggala
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu lada hitam ( Kalau tak cukup pedas boleh ditambah lagi)
4-5 biji tomato segar

5-6 keping shoulder lamb (dipotong 3 setiap keping)
1 tin tomato puree
1 tin kacang peas
1 mangkuk cornflake dihancurkan
½ cawan minyak masak
Garam secukup rasa

* Kambing juga boleh ditukar dengan tulang lembu

Caranya

Tumiskan biji lawang, kulit kayu manis, buah pelage dan bunga cengih sehingga kuning. Seterusnya masukkan bahan yang dikisar sehingga mendidih. Sekiranya kekurangan air bolehlah ditambah 1 cawan air. Masukkan kambing dan diikuti dengan tomato puree. Bila daging kambing sudah lembut masukkan cornflake untuk pemekatan. Masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali kacang peas.

Hiaskan hidangan dengan hirisan kobis dan sedap dimakan dengan roti terutamanya French loaf.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment