Bahan- bahan ditumis
5 biji bunga
lawang
2 batang kulit
kayu manis sederhana besar
4-5 biji
buah pelaga
5 biji bunga
cengkih
Bahan-bahan di kisar
Bahan-bahan di kisar
2 biji
bawang benggala
1 biji
bawang merah
3 ulas
bawang putih
2 sudu lada
hitam ( Kalau tak cukup pedas boleh ditambah lagi)
4-5 biji tomato segar
5-6 keping shoulder lamb (dipotong 3 setiap keping)
4-5 biji tomato segar
5-6 keping shoulder lamb (dipotong 3 setiap keping)
1 tin tomato
puree
1 tin kacang
peas
1 mangkuk cornflake dihancurkan
1 mangkuk cornflake dihancurkan
½ cawan
minyak masak
Garam
secukup rasa
* Kambing juga boleh ditukar dengan tulang lembu
Caranya
Tumiskan biji lawang, kulit kayu manis, buah pelage dan bunga cengih sehingga kuning. Seterusnya masukkan bahan yang dikisar sehingga mendidih. Sekiranya kekurangan air bolehlah ditambah 1 cawan air. Masukkan kambing dan diikuti dengan tomato puree. Bila daging kambing sudah lembut masukkan cornflake untuk pemekatan. Masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali kacang peas.
Hiaskan hidangan dengan hirisan kobis dan sedap dimakan dengan roti
terutamanya French loaf.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment