Resipi ini
adalah resipi daripada ibu saudara yang saya panggil Mak Lang. Beliau sangat
terkenal dikalangan saudara mara dan rakan-rakannya kerana kehebatan beliau
memasak. Banyak masakan beliau yang saya suka terutama nasi lemak kukus dan
sambal sotong. Sudah lama tak berjumpa dengan Mak Lang dan tiba-tiba rasa rindu
untuk makan nasi lemak kukusnya. Oleh kerana itu, hari ini saya ingin
mencubanya sendiri . Luckly saya sudah pun belajar daripada nya cara-cara untuk
menyediakan nasi lemak kukus. Disini saya ingin berkongsi dengan anda semua resipinya.
Actually, kita boleh menggunakan beras biasa atau beras basmathi. Untuk nasi
lemak kukus saya lebih suka menggunakan beras basmathi kerana ia lebih nampak
cantik dan berderai. Beras basmathi pilihan saya kali ini adalah daripada
Faizah. Resipi dibawah adalah untuk hidangan sekeluarga 5 orang.
Cara-cara penyediaan
Nasi Kukus
-
2
½ cawan beras basmathi dicuci bersih
-
2
cawan santan pekat direbus dengan 1 inci halia, 4 helai daun pandan dan sedikit
garam
-
Apabila
santan sudah mendidih, masukkan beras dan biarkan beberapa saat sebelum api
dapur ditutup.
-
Biarkan
seketika sehingga beras kembang dan tidak kelihatan santan lagi
-
Alihkan
beras tadi didalam kukus yang telah dilapekkan dengan daun pisang.
-
Kukus
sehingga nasi benar-benar lembut dan masak.
Seperti biasa
Nasi lemak enak dimakan bersama-sama sambal (ikut pilihan masing-masing), ikan
bilis goreng, timun dan telur rebus.
Selamat menjamu
selera.
No comments:
Post a Comment