Friday, August 17, 2012

Ayam Masak Merah


Ramadan Keduabelas

Ayam Masak Merah



1 ekor ayam
1 sudu serbuk kunyit
8 biji bawang merah kecil
2 biji bawang putih
10 biji cili merah kering (direbus dahalu)
1 biji bawang merah besar
1 biji lobak (opsyen) – dipotong memanjang
3 sudu tomato sos
2 sudu gula
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-caranya

  1. Bersihkan ayam dan digaul dengan kunyit serta sedikit garam. Ayam haruslah digoreng terlebih dahulu.
  2. Apabila ayam sudah selesai digoreng, panaskan ½ cawan minyak dan tumis bawang merah kecil, bawang putih dan cili yang telah dikisar terlebih dahulu.
  3. Seterusnya masukkan tomato sos, tomato puree, gula dan garam.
  4. Sekiranya lobak merah diperlukan, masukkan sedikit air dan lembutkan lobak terlebih dahulu.
  5. Akhir sekali masukkan ayam dan potongan bawang merah besar. Gaul rata dan boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment