Wednesday, August 15, 2012

Telur Itik Lemak Cili Padi


Ramadan Kelapan

Telur Itik Lemak Cili Padi

Bahan-2

6 biji telur itik
1 biji bawang merah
6 ulas cili padi hijau/merah
1 cm kunyit hidup
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk air
2 keping asam keping
Garam secukup rasa

Cara-2

Tumbuk bawang, cili dan kunyit. Campurkan semuanya kedalam periuk yang berisi santan dan air. Renihkan diatas api yang pelahan. Masukkan asam keping, serai yang dititik terlebih dahulu, daun kunyit yang dicarit-carit serta garam secukup rasa. Santan haruslah di kacau sentiasa agar tidak naik minyak. Bila sudah mendidih masukkan telur satu persatu. Bila telur sudah masak tutup api dan sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment