Ramadhan Keempat
1 ekor ayam yang
besar
2 inci halia
(dititik)
6 tangkai daun bawang
Ayam
jangan dipotong biarkan seekor. Dibersihkan dan masukkan bahan-bahan halia dan
daun bawang kedalam perut ayam. Letakkan ayam didalam mangkuk dan dikukus
selama 1 sehingga 1.5 jam melihat kepada keadaan besar ayam. Bila sudah masak,
keluarkan bahan-bahan dalam perut dan potong ayam ikut selera anda. Air stok
tadi boleh digunakan untuk memasak nasi dan dibuat sup
Nasi
2 cawan beras (5
orang makan)
3 cawan stok ayam
Garam secukup rasa
1 batang serai
(diketuk)
1 inci halia
(diketuk)
½ sudu minyak bijan
(optional)
Beras
dicuci bersih dan masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam nasi dan masak
Sos Cili
10 biji cili merah
hidup
3 ulas mawang putih
½ inci halia
2 sudu gula
Garam secukup rasa
Semua
bahan diatas diblend dan dimasak sehingga pekat
Sayuran sampingan,
anda boleh pelbagaikan. Mungkin timun, tomato, brokoli dan sebagainya.
Ramadhan Kelima
No comments:
Post a Comment