Ramadhan Kesembilan
Ayam Tandoori
10 ketul peha ayam
3 bawang besar
1 inci halia
1 sudu serbuk kunyit
1 botol yogurt
(100ml)
1 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk
ketumbar
1 sudu serbuk jintan
1 sudu kecil gula
½ sudu lada hitam
1 mangkuk kecil daun
ketumbar
Sedikit pewarna merah
Garam secukup rasa.
Cara-caranya
Semua bahan diatas
haruslah dikisar terlebih dahulu. Campurkan semua bahan tadi dengan ayam dan
perap lebih kurang 1½ - 2 jam. Renjiskan ayam dengan sedikit minyak zaiton. Bakar
ayam di dalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius. Setelah masak boleh-lah
dihidangkan dengan roti. Kali ini kami menghidangkan dengan Nasi Mentega seperti
resepi sebelumnya.
Saya pernah juga
mencuba Tandoori Paste oleh Mark & Spencer. Rasanya sangat enak dan cepat
disediakan.
No comments:
Post a Comment