Friday, August 17, 2012

Ayam Tandoori


Ramadhan Kesembilan 
Ayam Tandoori


10 ketul peha ayam
3 bawang besar
1 inci halia
1 sudu serbuk kunyit
1 botol yogurt (100ml)
1 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk jintan
1 sudu kecil gula
½ sudu lada hitam
1 mangkuk kecil daun ketumbar
Sedikit pewarna merah
Garam secukup rasa.

Cara-caranya

Semua bahan diatas haruslah dikisar terlebih dahulu. Campurkan semua bahan tadi dengan ayam dan perap lebih kurang 1½ - 2 jam. Renjiskan ayam dengan sedikit minyak zaiton. Bakar ayam di dalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius. Setelah masak boleh-lah dihidangkan dengan roti. Kali ini kami menghidangkan dengan Nasi Mentega seperti resepi sebelumnya.



Saya pernah juga mencuba Tandoori Paste oleh Mark & Spencer. Rasanya sangat enak dan cepat disediakan.



No comments:

Post a Comment