Ramadhan Kelapan
Ramadhan Kelapan is Saturday
and it’s time for family get together. Hari ini saya akan masak lebih dari 1 hidangan.
There will be Ikan Cencaru Sumbat, Lidah Lembu Masak Merah, Telur Itik Lemak
Cili Padi and Sup Tulang.
Ikan Cencaru Sumbat
(Stuffed fish)
4 ekor ikan cencaru
(dibelah belakang)
10 biji cili kering
2 biji bawang merah
(ditumbuk)
2 cm belacan
2 sudu gula
2 sudu air asam jawa
Garam secukup rasa
3 sudu minyak masak
Cara-2
Cili kering dibuang
biji, rebus dan diblend kering. Panaskan kuali, tumis bawang dan seterusnya
masukkan belacan dan cili kering tadi. Masak sehingga naik minyak dan masukkan
air asam jawa, gula dan garam. Masak sehingga kering.
Seterusnya, sumbatkan
sambal cili tadi didalam belahan ikan. Susun didalam mangkuk dan rencisnya
sedikit minyak. Masak didalam ketuhar selama 30-45 minit.
Anda juga boleh
menggoreng ikan tadi dengan menggunakan minyak yang banyak didalam kuali. Saya
gemar dibakar sahaja kerana ianya menjimatkan jumlah minyak kerana seringkali minyak tadi sudah kotor dan tidak boleh digunakan lagi.
No comments:
Post a Comment