Ramadan Kesebelas
Kari Ikan Merah
1 ekor ikan merah
sederhana besar
2 biji bawang merah sederhana
besar
2 biji bawang putih
5 biji cili kering
yang direbus terlebih dahulu
1 cm belacan (opsyen)
2 sudu rempah kari
ikan
1 mangkuk santan
pekat
1 mangkuk air
½ cawan air asam jawa
6 biji sayur bende
Bahan tumis
5 biji bawang kecil
dihiris
1 batang kulit kayu
manis
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 minyak masak
Cara-caranya
- Bawang merah, bawang putih, cili kering dan belacan dikisar.
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumisan.
- Bila bahan tumisan agak garing ,masukkan bahan-bahan dikisar tadi beserta rempah kari.
- Tumis seketika dan seterusnya masukkan santan, air, air asam jawa dan garam.
- Bila menggelegak masukkan ikan dan bila hampir masak masukkan bende.
No comments:
Post a Comment