Friday, August 17, 2012

Kari Ikan Merah


Ramadan Kesebelas

Kari Ikan Merah


1 ekor ikan merah sederhana besar
2 biji bawang merah sederhana besar
2 biji bawang putih
5 biji cili kering yang direbus terlebih dahulu
1 cm belacan (opsyen)
2 sudu rempah kari ikan
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk air
½ cawan air asam jawa
6 biji sayur bende

Bahan tumis

5 biji bawang kecil dihiris
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 minyak masak

Cara-caranya
  1. Bawang merah, bawang putih, cili kering dan belacan dikisar.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumisan.
  3. Bila bahan tumisan agak garing ,masukkan bahan-bahan dikisar tadi beserta rempah kari.
  4. Tumis seketika dan seterusnya masukkan santan, air, air asam jawa dan garam.
  5. Bila menggelegak masukkan ikan dan bila hampir masak masukkan bende.




No comments:

Post a Comment