Ramadan Kelapan
Lidah Lembu Masak Merah
1 batang lidah lembu
1 biji bawang benggala
2 ulas bawang putih
2 batang serai dihiris
3 helai daun limau purut
3 sudu cili merah yang diblend (Cili boh)
3 sudu minyak masak
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Cara-2
Langkah pertama bersihkan lidah, buang kulit lapisan luar. Bakar didalam ketuhar lebih kurang 10 minit. Anda juga boleh meletakkan sedikit garam sebelum dibakar. Keluarkan dan bila sudah sejuk hiris lidah nipis-nipis.
Didalam kuali panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan serai. Selepas itu masukkan cili, gula dan garam secukup rasa. Seterusnya daun limau purut. Bila adunan sudah sebati dan cili agak garing masukkan lidah. Selepas beberapa minit tutup api dan boleh dihidangkan. Lidah jangan dimasak terlalu lama kerana ia mungkin akan menjadi lebih keras atau liat.
No comments:
Post a Comment