Ramadhan Kedua
I love Laksa Terengganu but until
now masih tak dapat lagi nak cari dekat mana yang sedap dijual. Pendek kata
tidak memenuhi selera ini. This recipe
is actually turun termurun dari Arwah Nenek sehingga la ke mak. My late
grandfather was a District Officer di Bukit Timah, Terengganu. Even though both
grandparent asal dari Melaka but they stayed there agak lama juga. Mak pun
dilahirkan di Dungun. Oleh sebab itu juadah ini memang tidak asing lagi bagi
kami dan menjadi menu untuk Ramadan
kedua.
Laksa Terengganu
6 ekor ikan kembong (sederhana besar dibakar dan dikisar isinya)
1 biji bawang merah (besar) }
1 inci halia }
dikisar
2-3 sudu lada hitam }
1 kilo santan pekat
Air secukupnya (Ikut suka kepekatan kuah)
Garam secukup rasa
Semua bahan-bahan diatas dicampur dimasak sehingga mendidih.
1 bungkus mee laksa/Spaghetti direbus
Bahan2 sayuran
Kacang panjang
Tauge
Timun
Daun kesum
Cili sambal
10 biji cili kering direbus dan dikisar kering sehingga halus
2 inci belacan dibakar dan diserbukkan
*Cili sambal adalah penambah perasa sekiranya mahukan kuah yang agak
pedas. Ianya boleh diasingkan atau dicampurkan kedua2 cili dan belacan. Ikut
citarasa masing2
No comments:
Post a Comment