Friday, August 10, 2012

Laksa Terengganu

Ramadhan Kedua

I love Laksa Terengganu but until now masih tak dapat lagi nak cari dekat mana yang sedap dijual. Pendek kata tidak memenuhi selera ini.  This recipe is actually turun termurun dari Arwah Nenek sehingga la ke mak. My late grandfather was a District Officer di Bukit Timah, Terengganu. Even though both grandparent asal dari Melaka but they stayed there agak lama juga. Mak pun dilahirkan di Dungun. Oleh sebab itu juadah ini memang tidak asing lagi bagi kami dan menjadi menu untuk  Ramadan kedua.


Laksa Terengganu

6 ekor ikan kembong (sederhana besar dibakar dan dikisar isinya)
1 biji bawang merah (besar)        }
1 inci halia                                } dikisar
2-3 sudu lada hitam                   }
1 kilo santan pekat
Air secukupnya (Ikut suka kepekatan kuah)
Garam secukup rasa

Semua bahan-bahan diatas dicampur dimasak sehingga mendidih.

1 bungkus mee laksa/Spaghetti direbus

Bahan2 sayuran

Kacang panjang
Tauge
Timun
Daun kesum

Cili sambal

10 biji cili kering direbus dan dikisar kering sehingga halus
2 inci belacan dibakar dan diserbukkan
*Cili sambal adalah penambah perasa sekiranya mahukan kuah yang agak pedas. Ianya boleh diasingkan atau dicampurkan kedua2 cili dan belacan. Ikut citarasa masing2





No comments:

Post a Comment