Wednesday, August 15, 2012

Sup Tulang


Ramadan Kelapan

Sup Tulang





1.5 kilo tulang lembu
1 biji bawang besar         ]
1 inci halia                     ] diblend
2 ulas bawang putih        ]
1 sudu lada hitam           ]
4 sudu rempah sup
4 biji ubi kentang dipotong 4

Bahan Tumis

5 biji bawang kecil dihiris
2 biji bawang putih dihiris
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
5 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
*rempah diatas juga dikenali sebagai 4 sekawan

Cara-2

Rebus tulang terlebih dahulu sehingga lembut. Selepas itu masukkan bahan-bahan yang dblend diatas, rempah sup dan garam. Bila sudah mendidih masukkan kentang.

Di kuali berasingan goreng bahan tumisan sehingga naik bau. Seterusnya masukkan kedalam periuk sup tulang tadi. Cara ini dipanggil tumis darat. Masak beberapa minit lagi sehingga kentang empuk.

Hidang dan hiaskan sup tadi dengan sedikit daun sup, daun bawang dan bawang goreng.


No comments:

Post a Comment