Ramadan Kelapan
Sup Tulang
1.5 kilo tulang lembu
1 biji bawang besar ]
1 inci halia ] diblend
2 ulas bawang putih ]
1 sudu lada hitam ]
4 sudu rempah sup
4 biji ubi kentang
dipotong 4
Bahan Tumis
5 biji bawang kecil
dihiris
2 biji bawang putih
dihiris
1 batang kulit kayu
manis
2 biji bunga lawang
5 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
*rempah
diatas juga dikenali sebagai 4 sekawan
Cara-2
Rebus tulang terlebih
dahulu sehingga lembut. Selepas itu masukkan bahan-bahan yang dblend diatas,
rempah sup dan garam. Bila sudah mendidih masukkan kentang.
Di kuali berasingan
goreng bahan tumisan sehingga naik bau. Seterusnya masukkan kedalam periuk sup
tulang tadi. Cara ini dipanggil tumis darat. Masak beberapa minit lagi sehingga
kentang empuk.
Hidang dan hiaskan
sup tadi dengan sedikit daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment