Friday, August 17, 2012

Kuey Teow


Ramadan Ketigabelas

Kuey Teow




1 bungkus kuey teow
1 biji bawang merah besar
2 biji bawang putih
3 sudu cili kisar (boh)
3 sudu tomato sos
2 sudu sos tiram
5 sudu kicap manis
1 cawan air
10 ekor udang
3 ekor sotong
1 mangkuk tauge
1 biji telur
½ cawan minyak

Cara-caranya

  1. Panaskan minyak dan masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar.
  2. Masukkan cili dan kacau seketika dan seterusnya masukkan air, sos tiram, sos tomato dan kicap manis. Masukkan garam secukup rasa.
  3. Masukkan udang dan sotong untuk beberapa minit dan seterusnya kuey teow. Kacau sehingga sebati.
  4. Pukul telur didalam cawan dan masukkan kedalam adunan diikuti oleh tauge. Bila masak bolehlah dihidangkan dan enak dimakan bila panas-panas.





No comments:

Post a Comment