Tuesday, May 22, 2012

Cheese Cake


In conjunction with Mother's Day recently and since Mak is coming over my place that afternoon, I have decided to bake Cheese Cake. Often I will make blueberry cheese cake, but this time I'm not gonna limit to one type of flavor…….yesss will try chocolate marble and strawberry. Ok, below is the ingredient:

Basic (Base)
250 gm Oreo / Digestive Biscuit Crust (can get from any baking shop)
1/3 cup of melted butter (unsalted)

Cheese Cake (Filling)
750 gm Philadelphia Cream Cheese
200 gm Castor Sugar
4 eggs
2 egg yolk
½ cup lemon juice (1 lemon)

First step, I will prepare the baking pan by wrapping it with aluminum foil like photo shown below. The reason because later it will be place into the bigger pan with full of hot water, so that the water from outside cannot be absorbed.


In a large bowl, mix together the crust and melted butter until it forms a coarse crumbly mixture. Pour it into prepared pan and press it evenly. Set aside while you make your filling.

Second step, mix/blend the entire cheese cake ingredient above until thoroughly combined. Normally I will use food processor instead of normal cake mixer. Food processor will produce fine and smooth mixture. Pour the mixture into the base prepared and bake for 45 to 1 hour until cooked. 

Take out from oven and rest it in room temperature for a few minute before chilled for about 4 to 5 hours. Later decorate the cheese cake with blueberry, strawberry or raspberry filling.

For chocolate marble, I used the same ingredient above and divided into 2 portions in different bowl. Add melted chocolate at your own pleasure in one of the mixture.  Layer the two mixtures alternately until the pan full. You can use any type of chocolate bar.


Monday, April 16, 2012

Fun Wrappo


Sunday, still not really recover from my flu. Azman kata tak nak makan berat-berat, sandwich will do. I would prefer tortilla/wrap. Actually there’s so many ways to make wrappo. Boleh guna tuna, chicken or beef or even vegetable alone. For today kita menggunakan Australian beef. Cooking without recipe is actually fun, masukkan  aje la apa -apa yang terlintas difikiran. For wrappo, saya selalu menggunakan wholemeal, patoto or plain yang boleh didapati di Giant. Any brand pun boleh ikut suka anda.

Ingredients for filling

Bahan 1
-       2 paket Australian Beef dihiris-hiris nipis dan digaulkan dengan serbuk bbq beserta sedikit garam
-          Di masak/grill menggunakan sedikit minyak zaiton dengan menggunakan frying pan.



Bahan 2
-          1 biji bawang benggala dihiris nipis-nipis
-          1 biji capsicum, terpulang mahu menggunakan warna merah, kuning atau hijau
-          2 biji cili padi / 1 biji cili merah
-          Beberapa biji cherry tomato
-          Semua bahan diatas digoreng dengan sesudu minyak. Ditambah lada sulah dan sedikit garam.


Bahan 3
-          Kali ini saya menggunakan salad yang berwarna hijau dan merah. Boleh didapati di supermarket berdekatan
-          Sedikit raisin dan 3 biji buah apricot dicincang halus
-          Bahan diatas digaul bersama-sama ½ cawan balsamic sos dan 2 sudu madu.

 ** Sorry saya tak sempat nak snap gambar salad la pulak. Maybe next time. Ok dibawah adalah cara wrappo dibuat.




Cara menyediakannya amat mudah. Ambil sekeping wrap dan disapukan sedikit mayonis. Letakkan bahan 1, 2 dan 3 mengikut suka anda. Gulung dan makan…yummmm

Selamat mencuba…

Nasi Lemak Kukus


Resipi ini adalah resipi daripada ibu saudara yang saya panggil Mak Lang. Beliau sangat terkenal dikalangan saudara mara dan rakan-rakannya kerana kehebatan beliau memasak. Banyak masakan beliau yang saya suka terutama nasi lemak kukus dan sambal sotong. Sudah lama tak berjumpa dengan Mak Lang dan tiba-tiba rasa rindu untuk makan nasi lemak kukusnya. Oleh kerana itu, hari ini saya ingin mencubanya sendiri . Luckly saya sudah pun belajar daripada nya cara-cara untuk menyediakan nasi lemak kukus. Disini saya ingin berkongsi dengan anda semua resipinya. Actually, kita boleh menggunakan beras biasa atau beras basmathi. Untuk nasi lemak kukus saya lebih suka menggunakan beras basmathi kerana ia lebih nampak cantik dan berderai. Beras basmathi pilihan saya kali ini adalah daripada Faizah. Resipi dibawah adalah untuk hidangan sekeluarga 5 orang.

Cara-cara penyediaan Nasi Kukus

-          2 ½ cawan beras basmathi dicuci bersih
-          2 cawan santan pekat direbus dengan 1 inci halia, 4 helai daun pandan dan sedikit garam
-          Apabila santan sudah mendidih, masukkan beras dan biarkan beberapa saat sebelum api dapur ditutup.
-          Biarkan seketika sehingga beras kembang dan tidak kelihatan santan lagi
-          Alihkan beras tadi didalam kukus yang telah dilapekkan dengan daun pisang.
-          Kukus sehingga nasi benar-benar lembut dan masak.


Seperti biasa Nasi lemak enak dimakan bersama-sama sambal (ikut pilihan masing-masing), ikan bilis goreng, timun dan telur rebus.

Selamat menjamu selera.

Thursday, March 15, 2012

How to bake Rainbow Cake



 Bahan-bahan

250 gm butter
300 gm gula
200 gm tepung gandum (plain flour)
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
½ cawan susu atau 1 kotak yogurt (plain)
Sedikit pewarna merah dan hijau

Caranya

Pukul butter bersama-sama gula sehingga halus dan kembang. Masukkan telur satu persatu sehingga sekata. Seterusnya masukkan tepung sedikit demi sedikit. Setelah semua sebati masukkan esen vanilla dan susu/yogurt.

Asingkan adunan kepada tiga bahagian. Biarkan adunan bewarna putih melebihi daripada 2 lagi adunan. Dua adunan ini dimasukkan pewarna merah dan satu lagi dengan pewarna hijau. Dengan menggunakan tin 9 inci yang telah dilapek kertas pembakar, selang selikan adunan dimulakan dengan warna putih (biar warna putih lebih sedikit), hijau dan setersnya merah. Ulang proses ini dengan menggunakan senduk kecil.  Masak selama lebih kurang 45 minit sehingga 1 jam tergantung pada jenis ketuhar dengan kepanasan  180’C.

Selamat mencuba!

How to cook Lamb Bistik (Singapore Style)



Bahan- bahan ditumis

5 biji bunga lawang
2 batang kulit kayu manis sederhana besar
4-5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih

Bahan-bahan di kisar

2 biji bawang benggala
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu lada hitam ( Kalau tak cukup pedas boleh ditambah lagi)
4-5 biji tomato segar

5-6 keping shoulder lamb (dipotong 3 setiap keping)
1 tin tomato puree
1 tin kacang peas
1 mangkuk cornflake dihancurkan
½ cawan minyak masak
Garam secukup rasa

* Kambing juga boleh ditukar dengan tulang lembu

Caranya

Tumiskan biji lawang, kulit kayu manis, buah pelage dan bunga cengih sehingga kuning. Seterusnya masukkan bahan yang dikisar sehingga mendidih. Sekiranya kekurangan air bolehlah ditambah 1 cawan air. Masukkan kambing dan diikuti dengan tomato puree. Bila daging kambing sudah lembut masukkan cornflake untuk pemekatan. Masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali kacang peas.

Hiaskan hidangan dengan hirisan kobis dan sedap dimakan dengan roti terutamanya French loaf.

Selamat mencuba!

Monday, March 12, 2012

Carrot Cake With Cheese Frosting



How to make Carrot Cake

The Ingredients


~ Brown Sugar 200 gm
~ Fine Sugar 200 gm
~ Salt 7 gm
~ Egg 280 gm
~ Plain Flour 280 gm
~ Bread Flour 70 gm
~ Baking Powder 7 gm
~ Soda Bicarbonate 3 gm
~ Cinnamon Powder 3 gm
~ Vanilla 4 gm
~ Nibbed Almond 50 gm
~ Carrot-Fine Shredded 350 gm
~ Chop Pineapple 140 gm
~ Raisins 70 gm
~ Corn Oil 210 gm

Method

1. Cream brown sugar, sugar and salt with eggs on 3rd speed for 1 min.
2. Continue mixing on 2nd speed for 3 to 4 mins.
3. Fold in all the dry ingredients, flour, baking powder, soda, cinnamon, vanilla
and nibbed almond into mixture on 1st speed gradually.
4. Fold in finely shredded carrot, pineapple adn raisins on 1st speed for 10 secs.
5. Blend in the oil on 1st speed for 10 secs until even;y mixed.
6. Transfer into three 6" tins and bake on a tray of water for 35 to 40 mins at 180C
7. After baking apply cream cheese or apricot glaze.

Cream Cheese
~ 1 Philadelphia cream cheese (250 gm) + 60 gm butter + 2 tablespoon of fine sugar
~ Continue mixing until soft and fine.